ترک های پوستی چیست
ترک پوستی (stretch marks) به ترک یا خطوط نازک یا نواری موازی هم یا به هم نزدیک گفته میشود. استریا به طور معمول در نیمه اول زندگی یک فرد ایجاد میشود. این نوع از ترکهای پوستی معمولاً خوش خیم هستند اما ممکن است باعث بروز نگرانی در زیبایی افراد شود. ترکهای پوستی یا استریا که با اسامی دیگری نظیر ترکهای حاملگی، خطوط چاقی لاغری و…خوانده میشوند، درواقع اسکارهای خطی هستند که همراه با آتروفی(تحلیل) وفرورفتگی پوست (اپیدرم )بوده ومعمولا” به دوصورت دیده می شود. با بررسی ترکهای پوستی همراه ما باشید.
۱-استریا روبرا (striae rubra)
خط هایی به رنگ صورتى یا قرمز و کمى برجسته
۲-استریا آلبا (striae alba)
خط هایی به رنگ سفید و همسطح پوست یا فرورفته
در ابتدای شکلگیری ترک پوستی در سطح پوست، رنگ آن قرمز با بنفش است که همان استریا روبرا است. با گذشت زمان رنگ آنها تغییر کرده و ترکها در مقایسه با پوست اطراف سفید تر میشوند که در این مرحله آن ها را استریا آبلا می نامیم.
استرچ مارک یا استریا؛ درهردوجنس دیده میشود ولی در خانمها شایعترست(دوونیم برابر) و به مرور زمان ممکن است کم شود ولی بهطور کامل ناپدید نمیشود. امروزه استریا یکی از ناهنجاریهای شایع پوستی در زنان است و به دلیل ظاهری که به پوست میدهد احساس ناخوش آیندی برای فرد ایجاد میکند.
آنها به طور معمول در باسن، ران و شکم نوجوانانی که دارای اضافه وزن هستند، زنان باردار یا هر فردی که فاز رشد سریع (مانند برخی از ورزشکاران) یا افزایش وزن را تجربه میکند یافت میشود. این حالت پوستی در مردان عمدتا در کمر، زیر بغل و بازوها و در زنان در نواحی اطراف سینهها تشکیل میگردد. ترکهای پوستی بطور معمول در دوران بلوغ و دوره های افزایش وزن سریع ایجاد میشوند.
علت ترک های پوستی:
استریا علل مختلفی دارد، در واقع وقتی فیبرهای کلاژن و الاستین پاره میشوند این اسکارها در سطح پوست ایجاد میشوند. دربعضی افراد به صورت ژنتیکی و بدون اینکه چاق یا لاغر شوند، ایجاد میشود؛ ولی در بیشتر موارد به علت کشش سریع پوست بعد از حاملگى و شیردهى، درهنگام بلوغ، به علت تغییرات شدید وزن ،قد و حجم توده عضلانى، مصرف طولانی داروهای استروئیدی (کورتون) و ابتلاء به سندروم کوشینگ، سندرم مارفان دیده مىشود.
درمان ترک های پوستی:
ترک پوستی در واقع یک نوع اسکار پوستی است که مثل همه اسکارها درمان قطعی ندارد و فقط می توان آن را بهبود داد. از نظر پزشکى هم ضرورتى براى درمان وجود ندارد ولى در بیشتر موارد به دلایل زیبایى، افراد به دنبال رفع این خطوط هستند. درمانهای مختلفی برای استریا وجود دارد که بین 30 تا 50 درصد جوابگو هستند. درمان طیف وسیعی دارد، از کرمهای پوستی گرفته تا روشهای درمانی که متخصص برای بیمار انجام میدهد. در حالت کلی درمانها دو دسته هستند:
انواع روش های درمانی
یکی کرمها و لوسیونهایی که حاوی روغن های گیاهی هستند که ادعا میکنند دارای خاصیت کلاژن سازی میباشند. روغنهایی مثل روغن بادام تلخ و شیرین و … ا ز این دست کرمها هستند. استفاده از این کرمها علایم استریا مثل سوزش و خارش ناشی از ترکهای پوستی را کنترل میکنند و حالت آرام بخش برای پوست دارند.
افرادی که حاملگی را تجربه کردهاند و از این روغنها در طی دوران بارداری استفاده کرده اند ادعا دارند که تعداد ترکها کمتر شده است. محصولاتی که به عنوان کرمهای ضدترک پوست درحاملگی و چاقی لاغری و… عرضه میشوند، بیشتر جنبه پیشگیری داشته و مؤثربودن آن در درمان ترکهای پوستی به اثبات نرسیده است.
روش دیگر درمان، طیف وسیعی از روش های درمانی است که متخصص پوست برای بیمار تجویز می کند که شامل روش هایی مثل انواع لیزرها، آر اف فرکشنال، مزونیدلینک (مزوتراپی) و prp میباشد.
مزوتراپی، بهترین راه درمان ترکهای پوستی
یکی از بهترین وموثرترین راههای درمان ترکهای پوستی مزوتراپی است. این روش که به گفته بعضی از متخصصین نتایج معجره وار دارد، از جدیدترین روشهای درمانی و مراقبت پوست است که حدود 60 سال پیش توسط پزشکی فرانسوی اختراع شد. این روش غیر تهاجمی و بدون درد است. به دلیل استفاده از مواد طبیعی و مورد نیاز پوست برای کلاژن سازی و ترمیم و غیر سیستمی بودن تزریقات ( وارد خون نمیشود)، عوارض جانبی ندارد.
اما مزوتراپی استریا چگونه است. در مزوتراپی استریا مواد مورد نیاز جهت ترمیم پوست و تحرکی سنتزهای کلاژنساز، به لایههای میانی پوست تزریق می شود. روشنهای تزریق در مزوتراپی با توجه به نوع درمان تشخیص پزشک متفاوت است.
در درمان استریا با مزوتراپی عموما از میکرونیدلینگ و ناپاژ استفاده میشود. با توجه به وضعیت استریا تعداد جلسات مزوتراپی مشخص می شود که معمولا حداقل پنج جلسه مورد نیاز خواهد بود. در هر جلسه دوز مشخصی از کوکتل مزوتراپی مخصوص درمان استریا در محل ترکها تزریق میشود و معمولا نتایج بعد از چند جلسه قابل مشاهده خواهد بود. اما بسیاری از بیماران از مشاهده نتایج و شروع بهبود استریا چند روز بعد از اولین درمان خبر داده اند.
اگر به دنبال درمان ترکهای پوستی خود هستید و روشی مطمئن و بدون عوارض جانبی مطلوب شماست، مزوتراپی بهترین گزینه برای شما خواهد بود.
درمواردخاص و به ویژه برای خطوط قرمزیا استریا روبرا درمانهای اختصاصی مثل لیزر pdl هم میتواند،کمک کند. لیزر درمانی در مراحل اولیه، بروز قرمزی و التهاب استریا مورد استفاده قرار میگیرد. برای این منظور دستگاه لیزردرمانی مختلفی به ویژه pdl (pulse dye laser) بطور معمول در مطب ها و کلینیکها استفاده میشود. لیزر درمانی با هدف قرار دادن عروق و در نتیجه کاهش قرمزی و تا حدودی ممانعت از پیشرفت ضایعات پوستی عمل میکند. درمان با لیزر ممکن است به افزایش تولید کلاژن و بازسازی مجدد ضایعات پوستی نیز کمک کند تا بافت آسیب دیده بتدریج همانند بافت سایر نواحی سالم پوست گردد.
پیشنهاد میکنیم حتما مقاله مزوتراپی چیست را بخوانید!
لیزر
انواع مختلفی از لیزرها با کاربردهای متعدد وجود دارد و بسته به رنگ پوست و بافت آن، میتوان از آنها استفاده کرد. ولی بطورکلی بهترین و مؤثرترین درمان ترک های پوستی میکرونیدلینگ و پس ازآن لیزرco2فرکشنال است. جراحی پلاستیک یک گزینه قطعی برای درمان استریا است که تهاجمی بوده اما میتوان با استفاده از این روش بافت استریا در نواحی مختلف بدن مانند شکم را براحتی حذف کرد.
نوع درمان بر اساس تیپ پوستی بیمار، عمر ترک پوستی و شکل و رنگ آن توسط متخصص مشخص میشود که میتواند به صورت ترکیبی از روشهای فوق باشد که در این صورت حداکثر نتیجه را در پی خواهد داشت. همانطور که مشاهده میکنید، اطلاعات زیادی در مورد درمان استریا و ترک پوست وجود دارد و نکته اصلی این است که با یک متخصص پوست درباره اهداف درمانی، میزان و مرحله ضایعات در پوست خود صحبت کنید و انتظارات واقع بینانه از نتیجه درمان داشته باشید تا بتوانید یک روش درمانی به تناسب پوست و شرایط فیزیولوژیکی خود را پیدا کنید.