درمان قطعی میلیا
میلیا چیست؟ درمان جوش های زیر پوستی
دکتر louise walsh، مراقب و متخصص پوست از انواع مختلف میلیا و تجربیات خود در خصوص درمان و پیشگیری از ابتلا به انواع آنها را با ما به اشتراک میگذارد.
میلیا چیست و چگونه تشکیل میشود؟
بهصورت کلی دو نوع میلیا وجود دارد: نوع اولیه و ثانویه. نوع اولیه بهصورت خوشخیم و شامل کیستهای کراتینی بوده، از فولیکولهای پیلوسباسه نشاءت گرفته و در بخش زیرین پوست تشکیل میگردند. درصورتیکه نوع ثانویه بهصورت تودههایی در پلاکهای میلیا تشکیل میشوند.
میلیا در کودکان و بزرگسالان (هم زنان وهم مردان) معمولاً در اطراف چشم و گونهها تشکیل میشوند. شواهد دقیقی مبنی بر اینکه چرا بیشتر در این نواحی میلیا تشکیل میگردد وجود ندارد اما برخی بر این باورند که یکی از علل آن این است که ضخامت پوست در این نواحی نازکتر از بقیه بخشهای پوست است.
آیا برای میلیا جای نگرانی هست؟
میلیای نوع اولیه و ثانویه
میلیای نوع اولیه عمدتاً در نوزادان تشکیلشده که اغلب خودبهخود بهبود مییابند. اگرچه میلیا در افراد بزرگسال نیز عمدتاً بهصورت مزمن دیده میشوند و علت آن نیز نامعلوم است. این زوائد به علت برآمدگی مشخص در پوست در برخی افراد ظاهری بدفرم را ایجاد کرده که حتی با استفاده از لوازمآرایشی نیز نمیتوان آنها را پوشاند.
علت تشکیل میلیا در نوزادان نامشخص است اگرچه در برخی مطالعات در بزرگسالان مشخصشده است که علت تشکیل آنها بروز آسیب پوستی و یا استفاده از محصولات آرایشی حاوی روغنهای معدنی و ترکیبات لانولین مانند برخی نرمکنندهها است. استفاده از این ترکیبات موجب بروز میلیا در پوست میگردد زیرا پوست توانایی جذب تمام این ترکیبات را نداشته و انباشت آنها درگذر زمان موجب ایجاد این فولیکولها میگردد.
مشاهده بیماران دارای میلیا در کلینیکهای زیبایی امری شایع است و بیماران خواهان رفع آنها و جوانسازی پوست خود میباشند اما باید بدانند که انجام پروسه درمانی در آنها بسیار زمانبر بوده و باید جلسات متعدد درمانی را بگذرانند. در این مقاله من در مورد تظاهرات تیپیک و بالینی مشخص میلیا، پیشگیری و روند درمانی آن بحث خواهم کرد.
تظاهرات بالینی و تشخیص
فرم اولیه میلیا
بر طبق بررسیهای انجامشده، فرم اولیه میلیا سخت، زیرپوستی، یکدست بارنگ نسبتاً سفید تا زرد بوده و 1تا 3 میلیمتر قطر دارد. این لزیونها معمولاً بدون علامت بالینی خاص و خارش بوده و عمدتاً در سطح پوست بخصوص در اطراف چشم گسترش مییابند. عمدتاً میلیا بهصورت تودهای متشکل از 3 تا 10 میلیوم است. بررسیهای زیادی برای تشخیص فرم اولیه میلیا لازم نیست. مشاهده تظاهرات بالینی در بیماران مراجعهکننده کافی است.
فرم ثانویه میلیا
فرم ثانویه میلیا بهصورت پلاکهای بافاصله مشخص همانند آنچه در شکل 1 نشان دادهشده است تشکیل میگردد. این پلاکها میتوانند پس از ایجاد یک تروما در پوست، بهطور مثال پس از یک سوختگی یا یک ناهنجاری تاولی مانند اپیدرمولایزیس بولوسا و یا بعد از انجام خالکوبی تشکیل شوند.
همچنین این فرم از میلیا میتواند در صورت استفاده طولانیمدت از کوتیکواستروئیدهای موضعی در پوست ایجاد گردد. همه اینها نتیجه ایجاد آسیب در واحد پیلوسباسه در پوست است. برخلاف فرم اولیه میلیا که در شکل 2 نشان دادهشده است، فرم ثانویه به بررسی و معاینه بیشتری برای شروع سریعتر پروسه درمانی نیازمند است.
میلیای چندگانه پیشرونده
میلیای چندگانه پیشرونده یک وضعیت نادر پوستی اما بهشدت پیشرونده بوده که بهصورت پچهایی در طول چند هفته یا چند ماه در پوست تشکیل میگردد. اگر شما با بیماری سروکار دارید که سابقه بروز میلیا در پوست خود را داشته، باید به این نکته توجه کنید که احتمال ابتلای بیمار به این میلیا بسیار بالاست. میلیای پیشرونده میتواند در سر، گردن و بخش فوقانی بدن نیز تشکیل گردد. این ضایعه به 3 علت مختلف در پوست تشکیل میشود:
- بهصورت خود به خودی و بدون یک یا چند عامل مشخص (idiopathic)
- از طریق یک الگوی خانوادگی با انتقال اتوزومی غالب
- یک پروسه ترکیبی از ژنودرماتوسیس. تنها تعداد 6 مورد از میلیای پیشرونده idiopathic در مقالات به زبان انگلیسی گزارششده است.
هردوی اختلالات پوستی میلیای اولیه و چندگانه پیشرونده بهعنوان اختلالات ژنتیکی اتوزومی غالب در نظر گرفته میشوند.
مدیریت درمان جوش های زیر پوستی
اگرچه میلیا هیچ عوارضی نداشته و درمان آن ضروری نیست، اما درصورتیکه بعد از مدتی بهبودی حاصل نشد (مانند آنچه در نوزادان دیده میشود) گزینههای درمانی مختلفی وجود دارد که توسط متخصصان زیبایی و برای درمان بزرگسالان استفاده میگردد. درمان جوش های زیر پوستی با استفاده از ترکیبات موضعی و سیستمیک تأثیر و کار آیی بالایی ندارند اگرچه در برخی مقالات اثربخشی استفاده از ترتینوئین به اثبات رسیده است.
گزینههای درمانی
یکی از روشهایی که برای از بین بردن میلیا استفاده میگردد روش حذف آنها با استفاده از خراش سوزنهای مخصوص است. هرکدام از میلیومها میتوانند بهراحتی با این روش از زیرپوست خارج شوند چون بافت و ساختار کاملاً سفتی دارند.
تشخیص افتراقی
بهمنظور تشخیص درست میلیا و انتخاب روش درمانی مناسب برای آن بهتر است تا برخی دیگر از اختلالات پوستی را که ممکن است شبیه میلیا باشد را بررسی کنیم:
اختلال پوستی | ویژگی |
---|---|
آکنه ولگاریس | معمولاً دارای نوک تیره در پوست است |
سیرینگوما | ایجاد ضایعات بارنگ مشخص در اطراف چشم |
زانتلاسما یا چربی پلک | وجود پلاکهای زرد در اطراف چشم |
تریکواپیتلیوما | پاپول یا ندولهایی با رشد آهسته بهصورت منفرد یا گروهی بر روی صورت |
بهمنظور اطمینان از کسب نتیجه مطلوب، باید مطمئن شد که میلیوم بهطور کامل برداشتهشده است. این روند درمانی سریع بوده و کمترین خطر و عوارض را در مقایسه با سایر روشهای آسپتیک را دارا است. در محل خراش و حذف میلیوم هم زخم کوچکی ایجاد میگردد که بعد از مدتزمان کوتاهی بهبود مییابد.
نفوذ به آن میتواند موجب تخریب و دهیدراته شدن کیست گردد. در این گزینه درمانی به یک سوزن بسیار نازک نیاز است تا یک جریان الکتریکی و یا رادیویی را انتقال دهد. این ابزار در کلینیکهایی که متخصص پوست هم در آنجا حضور دارد انجام میگردد.
علاوه بر آن، کرایوتراپی نیز در برخی مواقع برای فریز کردن کیست استفاده میگردد و معمولاً بعد از درمان تاولهایی ایجاد میگردد که بعد از گذشت حدود یک هفته از بین میروند.
برای درمان میلیای ثانویه از روشهایی مثل تابش امواج الکتریکی (استفاده از امواج الکتریکی بهمنظور خشککردن بافتها) و یا لیزر دیاکسید کربن (این لیزر با استفاده از انرژی پالسهای کوتاه دیاکسید کربن کار میکند) استفاده میشود.
خطرات و عوارض درمان جوش های زیر پوستی
وقتی یک روش درمانی را انتخاب میکنید، دانستن اطلاعاتی درباره روند آن، خطرات احتمالی و نتایج آن امری مهم و ضروری است. میلیا اغلب در اطراف چشم تشکیل میشود و همین امر انجام پروسه درمانی را با ریسک بالایی مواجه میسازد. این نکته بسیار مهم است که پزشک معالج تسلط و دانش کافی برای درمان داشته باشد و بیمار هم نسبت به کار او مطمئن باشد.
انجام مشاورههای کامل و دقیق قبل از شروع پروسه درمانی میتواند بسیار مفید و مثمر ثمر باشد. مثل همه درمانهای پوستی، این پروسه درمانی هم میتواند خطر بروز عفونت، خونریزی و التهاب در پوست را داشته باشد. همچنین در مورد احتمال بروز اسکار بعد از درمان نیز باید با بیماران صحبت کرد زیرا بسیاری از آنها ترجیح میدهند تا میلیا در صورتشان باقی بماند تا اسکار پوستی!!!
این گزینههای درمانی که پیشتر توضیح داده شدند همگی ممکن است موجب بروز ناراحتی و مشکلاتی در پوست و حتی حساسیتهای پوستی شوند. هیچکدام از این روشها تضمین نمیکند که میلیا بهصورت کامل از پوست حذف شود اگرچه که نتایج حاصله بعد از درمان بسیار رضایتبخش است. همچنین باید این نکته را به بیماران گفت که احتمال بازگشت میلیا در پوست نیز وجود دارد.
توصیههایی برای پیشگیری از ایجاد میلیا
چون احتمال بازگشت میلیا در هرزمانی وجود دارد، باید تا حد ممکن از محصولات مراقبت پوست مثل نرمکنندهها و کرمهای بازسازیکننده استفاده گردد. البته نباید از نوع پوست افراد و سبک زندگی آنها نیز غافل شد. همچنین باید به بیماران گوشزد کرد که از محصولات و کرمهای پوستی حاوی روغنهای معدنی و لانولین استفاده نکنند چون احتمال بازگشت میلیا افزایش مییابد.
جمعبندی
میلیای اولیه در پوست بیخطر بوده و در افراد بسیار شایع است. در حال حاضر، بیشتر مردم از محصولات محافظت پوست استفاده میکنند و میخواهند تا پوستی مناسب و صاف داشته باشند. بنابراین دوست دارند تا میلیا در پوست آنها بهطور کامل از بین برود که این امر نیاز به وجود پزشکی حرفهای و استفاده از تکنیک درست و بجا دارد.