سیفتی باکس چیست
نکاتی مهم راجع به سیفتی باکس
سیفتی باکس چیست؟ سیفتی باکس با نام انگلیسی sharp container سطلی است از مواد پلیمر نفتی و کاملا یکبار مصرف با قابلیت نگهداری و حفظ پسماند های تیز و برنده و هم چنین سرنگ های پزشکی که پس از پر شدن تا خط نشانهای که توسط سازمان غذا و دارو مشخص شده و به وسیله در پوش قرمز رنگ پلمپ بهداشتی می شود. مواد بکار رفته در ساخت آن امکان بازگشت سیفتی باکس به طبیعت را پس از دفع و سوزاندن فراهم میکند و کاملا برای محیط زیست بی خطر است.
دهانه تعبیه شده بر روی درپوش زرد رنگ، در وسط آن قرار گرفته (به غیر از ظروف ۷ و ۱۲ لیتری) تا امکان استفاده از محصول از هر جهت فراهم باشد. همچنین ابعاد دهانه به گونهایست که ضمن وارد شدن ساده اشیاء با هدایت درست به داخل آن، امکان خروج آنها را در صورت سقوط احتمالی به حداقل برساند.
همه سیفتی باکسها باید مشخصات زیر را داشته باشند:
- از پلاستیک سنگین درسته شده باشند.
- درپوش آنها به گونهای بسته و چفت شوند که هیچ جسم تیز از درز بین درپوش و لبه نتواند رد شود.
- قائم و هنگام استفاده ثابت و استوار بایستد
- مقاوم در برابر نشتی باشد.
به طور واضح دارای برچسبی باشد که مشخص کند, سطل دارای زبالههای خطرناک میباشد.
چرا از سیفتی باکس باید استفاده شود؟
سیفتی باکس یا سطل زباله های بیمارستانی نه تنها منجر به تخریب کمتر محیط زیست می شوند بلکه از آسیب های احتمالی به بیماران و پرسنل بیمارستان نیز جلوگیری کنند.
در گذشته یکی از مشکلاتی که پسماندهای بیمارستانی ایجاد می کردند آلودگی محیط زیست بود. با کمی تفکر می توان فهمید که سرنگ ها، باندها و پسماندهای خونی چقدر آلوده هستند. این زباله های آلوده در صورتی که در طبیعت رها شوند به محیط زیست و جانوران آسیب های جبران ناپذیری وارد خواهند کرد. در صورت جدی شدن این آسیب ها ممکن است حتی باعث انقراض گونه های گیاهی و جانوری شوند و یا باعث شیوع انواع خاصی از بیماری های واگیردار در جوامع انسانی بشوند.
پسماندهای تیزی که در سیفتی باکس انباشت میشوند توانایی انتقال بیماریهای هپاتیت b و c و hiv را از طریق خون دارند. به همین دلیل است که سیفتی باکس باید دارای مقاومت بالایی باشد تا احتمال ایجاد زخم توسط زبالههای خطرناک به حداقل برسد. علاوه بر این وسایل تیز و برنده بیمارستانی به راحتی میتوانند محکمترین کیسههای زباله را پاره کرده و باعث آسیب به کادر درمانی، زباله گردها، کارکنان حمل و نقل زباله و سایر کارمندان بخش بهداشت و دفع پسماند بیمارستانها شوند. سیفتی باکسها یکی از بهترین وسایل برای مدیریت پسماندهای پزشکی و جلوگیری از انتقال و شیوع بیماریهای عفونی از زبالههای بیمارستانی هستند.
تبصره الزام استفاده از سیفتی باکس در مراکز درمانی و بهداشتی
بنا به بخشنامه شماره ۲/۱۷۱۳۹/س که در تاریخ ۱۳/ ۰۲ /۱۳۸۲ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، تمامی مراکز درمانی ملزم به استفاده از سیفتی باکس برای دفع و امحا پسماندهای بهداشتی و بیمارستانی هستند. این پسماندها هرگز نباید تحت فشار قرار گیرند. لازم به ذکر است جنس سیفتی باکس باید به گونهای بوده که پس از سوزاندن باعث آلودگی محیط زیست نشده و حتما درپوش ایمنی داشته باشند. هیچ گونه درزی که باعث نشتی پسماند میشود نباید در بدنه یا اجزای سیفتی باکس وجود داشته باشد.
هشدار هایی که حین استفاده از سیفتی باکس بایستی توجه کرد
- در زمانهای توقف کار با سیفتی باکس حتما باید درپوش قرمز رنگ را بطور عادی (موقت) محکم کنید تا در صورت سقوط احتمالی یا برگشتن ظرف، اشیاء آلوده به خارج راه نیابد.
- شیارهای تعبیه شده روی در, این امکان را به مصرف کننده می دهند که با یک دست و بدون آلوده شدن دست و قسمتهای دیگر سیفتی باکس، اشیاء تیز را روی شیارها با توجه به سایز و شکل شی، محکم کرده و آنها را از پایه جدا کند.
- روی سطح ظرف یک خط نشانه، سطح صیقلی و ناصاف را از هم جدا می کند. این خط maximum filling line یا خط حداکثر ظرفیت می باشد که ظروف جهت ایمنی هرگز نباید بیشتر از این خط پر شوند.
- زمانی که سیفتی باکس تا خط نشانه پر شد حتما باید درپوش قرمز رنگ را به حالت معکوس (وارونه) سوار کرده و آنرا محکم فشار دهید تا قفل شود.
- سفتی باکس های پرشده را در یک مکان خشک و مطمئن و دور از دسترس کودکان و مردم نگهداری میکند.
انواع سیفتی باکس
سیفتی باکس ها در دو نوع پلاستیکی و کاغذی (مقوایی) موجود بوده که بیشتر نوع پلاستیکی آن در بازار موجود است. حجم این ظرفها با توجه به کاربردشان در اندازههای ۵/۰ ، ۱ ، ۲، ۳، ۵، ۷ و ۱۲ لیتری است. از سیفتی باکس های کاغذی که به آن “cardboard sharps container” گفته میشود اغلب برای دفع زبالههای خشک و مصارف خانگی استفاده میشود.
توجه : میتوانید به کمک هولدرهای تعبیه شده در کف سیفتی باکس های ۵/۰ ، ۱ و ۲ لیتری آنها را روی هر سطحی مانند دیوار یا میز ثابت نگه داشته و راحتتر کار کنید.
اگر با سوزن و یا وسیله تیز دیگری برخورد کردید چه کار باید انجام دهید؟
اول از همه باید بلافاصله موضع را با آب و مواد شوینده بشویید سپس با مواد ضد عفونی کننده آن قسمت را ضد عفونی کنید.( می توانید از الکل و یا مایع ضد عفونی کننده دست استفاده کنید)
سپس به یکی از مراکز درمانی و کلینیک ها مراجعه کنید.
ماکان طب ارائه دهنده بهترین انواع باکس های محافظ و سایر تجهیزات بیمارستانی می باشد.
برای تهیه بهترین انواع سیفتی باکس می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.
بایدها و نبایدها درباره زبالههای تیز:
- هرگز زبالههای تیز را به توالت پرتاب نکنید
- آنها را در سطح زباله نیاندازید چون قابل بازیافت نیستند.
- سوزن را بدون درپوش در سطل نیاندازید چرا که میتواند ایجاد خراش کند.
- زبالههای تیز و سیفتی باکس را از دسترس کودکان دور نگه دارید.