مزوتراپی مو
مزوتراپی مو چیست؟
آیا واقعاً مزوتراپی مو خوبه؟ مزوتراپی مو ریزش مو را درمان میکنه؟ با مزوتراپی مو میشه رشد مجدد مو داشت؟ اسم آمپول مزوتراپی مو چیه؟ بهترین مواد مزوتراپی مو … اینها سؤالاتی هستند که این روزها از بسیاری از پزشکان و متخصصان پوست و مو پرسیده میشود و ممکن است در ذهن شما هم باشد. مزوتراپی یکی از روشهای جدید برای مراقبت و زیبایی پوست و مو است که در سالهای اخیر به دلیل نتایج خوب و عوارض جانبی کم، محبوبیت بالایی بین بیماران و پزشکان به دست آوردهاست. در این میان مزوتراپی برای درمان ریزش مو و رشد مجدد مو از پرطرفدارترین درمانهای مزوتراپی است.
مزوتراپی چیست؟
مزوتراپی یک تکنیک تزریق با حداقل میزان تهاجم است که با تزریقهای مکرر و مستقیم مواد فعال در منطقه خاصی از پوست و با هدفی خاص انجام میشود و عوارض جانبی بسیار کمی بر روی بدن دارد. کلمه یونانی مزو در لغت به معنای مابین و میان است و به مزودرم جنینی که از پوست و بافت همبند ساخته شدهاست، اشاره دارد.
وقتی این کلمه با مفهوم درمان زیبایی همراه میشود به معنی وارد کردن گروهی از مواد فعال به پوست و مناطق زیر جلدی پوستی است که این مواد فعال، جداگانه و بسته به نوع عملشان انتخاب میشوند. هدف از مزوتراپی، زیباسازی پوست، لاغری و تقویت مو است که به صورت درمان موضعی در مناطق مورد نظر انجام میشود.
تکنیکهای مختلف تزریق در روش مزوتراپی هم باعث کنترل میزان مواد فعال تزریق شده به پوست میشود و هم باعث میشود این مواد در بافت پوستی در مدت زمان طولانی باقی بمانند. داروها در مزوتراپی، در دوزهای بسیار کم و با تزریقهای مکرر استفاده میشوند.
داروهای مزوتراپی صورت و مزوتراپی مو اغلب در لایه اپیدرم، درم و هایپودرم تزریق میشوند بنابراین دوز و ساختار آنها باید با این مسیر جدید طوری هماهنگ شود که بدون آسیب رساندن به بافت، مقدار لازم از دارو به بافت هدف برسد، اثرات مورد انتظار را تحقق بخشد و تا حد امکان بدون عوارض جانبی باشد.
کاربرد مزوتراپی چیست؟
مزوتراپی مانند بسیاری از روشها، ابتدا در حوزههای دیگر پزشکی کاربرد داشته و بعداً به حوزه پوست و زیبایی وارد شدهاست. نتایج مؤثر و عوارض ناچیز این روش، موجب توسعه تحقیقات مرتبط و گسترش روزافزون کاربردهای آن شدهاست. در تمامی این کاربردها، اصول اولیه مزوتراپی که همان تزریق متعدد مقادیر ناچیز دارو در لایههای مختلف پوست است، مشترک بوده و فقط دارو یا کوکتل مورد استفاده، متفاوت است.
مزوتراپی در حوزه پوست، مو و زیبایی سه کاربرد اصلی دارد:
مزوتراپی جوانسازی پوست مانند کاهش علائم پیری پوست و چین و چروک، افزایش قوام و تونیسیته پوست، رفع ضایعات پیگمانته، کلوئید، استریا و اسکار.
مزوتراپی لاغری (مزو لیپولیز) مانند کاهش چربیهای انباشته شده موضعی، درمان سلولیت، رفع نمای پوست پرتقالی پوست در ناحیه سلولیت، کاهش چربی غبغب و از بین بردن پد چربی زیر چشم.
مزوتراپی مو مانند درمان آلوپسی آندروژنیک و برخی از موارد ابتلا به آلوپسیهای غیر آندروژنیک، درمان ریزش مو و تقویت رشد مو.
هر روز پروتکلها و داروهای جدیدی در جهت ارتقای نتایج درمانی به این حوزه معرفی میشود.
درمان ریزش مو با مزوتراپی مو
موی سر از دو جنبه اهمیت زیادی دارد. از یک سو نقش پوشش و عایق را برای بدن ایفا کرده و گرمای بدن را حفظ میکند و از سوی دیگر، در زیبایی انسان تأثیر به سزایی دارد. افرادی که دچار ریزش مو هستند یا از طاسی رنج میبرند بعضاً اعتماد به نفس کمتری دارند. مسلماً درمان ریزش موی سر در افزایش اعتماد به نفس افراد مؤثر است. به همین دلیل، روشهای درمان ریزش مو، همواره در حال پیشرفت و به روز شدن هستند. یکی از این روشهای درمان برخی از انواع آلوپسی، مزوتراپی مو است که با توجه به موضعی بودن و عوارض ناچیز آن، حضوری پررنگ در این حوزه دارد.
برخی از علل ریزش مو
برخی از علل ریزش مو عبارتند از کاهش گردش خون در پوست سر، کمبود مواد مغذی ضروری و عدم تعادل هورمونی که فولیکولهای مو را تحت تأثیر قرار میدهند مانند تولید بیش از حد آندروژن dht. خوشبختانه، مزوتراپی مو میتواند با هدف قرار دادن سه مورد ذکر شده به کاهش ریزش مو کمک کند و همچنین سبب تحریک رشد موی جدید شود. مزوتراپی مو یک روش غیر تهاجمی است که در آن، مواد مغذی بهطور مستقیم در زیر لایه درم پوست تزریق میشوند. درمان با مزوتراپی، بیخطر، بدون درد و بدون بیحسی موضعی بوده و به پانسمان نیاز ندارد.
در حقیقت، مزوتراپی یک روش درمانی جایگزین است که برای درمان طاسی با الگوی مردانه و زنانه استفاده میشود. این روش درمان، میزان فاکتورهای رشد، پروتئینها و ویتامینها را در پوست سر بیماران آلوپسی تنظیم میکند. مزوتراپی، بدون شک روش درمانی سریعی برای ترمیم موهای از دست رفته با ایجاد تعادل هورمونی و خنثیسازی اثرات هورمونهای دیهیدروتستوسترون (dht) است.
مدت زمان لازم برای درمان با روش مزوتراپی مو چقدر است؟
به طور کلی، درمان بیماران هفتهای یکبار انجام میشود. هنگامیکه علائمی از بهبودی در بیمار مشاهده شد میتوان فاصله بین هر جلسه درمان را تا ۱ ماه افزایش داد. مزوتراپی یک پروسه درمانی با طول مدت بیش از ۵ ماه است. بیشتر افراد، نتایج مثبتی را پس از اتمام دوره درمان مشاهده میکنند. بیمار نباید در میانه مسیر درمان، آن را متوقف کند. در غیر این صورت، نتیجه مطلوب را نخواهد گرفت.
مزایای مزوتراپی مو چیست؟
مزوتراپی مو مزایای بسیاری دارد که باعث شده به یک روش درمانی محبوب بین پزشکان و بیماران تبدیل شود. برخی از این مزایا عبارتند از:
- روشی بسیار بیخطر است.
- عوارض جانبی مانند بروز آلرژی و تداخل با دارو را به حداقل میرساند.
- نیاز به بیهوشی ندارد.
- بهبودی سریع بیمار را تضمین میکند.
- تقریباً بدون درد است.
مواد موجود در کوکتلهای مزوتراپی مو
ماده مؤثر | کاربرد اصلی |
---|---|
بیوتین | مقابله با سفیدی مو، رفع شکنندگی و خشکی مو و تقویت پوست سر |
ویتامین b5 | تقویت مو و جلوگیری از ریزش مو |
گلوکونات آهن | کنترل هورمون ریزش مو |
تارین | احیاء و بازسازی پوست و ضد ریزش مو |
پروکائین | افزایش اکسیژنرسانی خون |
استیل هگزاپپتاید-۳ | افزایش خونرسانی و تقویت ریشه مو |
فیناستراید | کنترل هورمون ریزش مو |
همگام با توسعه داروهای پزشکی، داروهای مزوتراپی نیز با هدف ابداع روشهای درمانی جدید و ارتقای نتایج، روزبهروز در حال توسعه هستند. به همین دلیل است که تنظیم لیستی ثابت از این داروها، در هیچ زمانی مقدور نخواهد بود و لازم است در فواصل منظم، بازبینی و بهروز شوند. یکی از عوامل کلیدی در تحکیم بنمایه درمانهای مزوتراپی و دستیابی به عالیترین نتایج، دانش داروشناختی مزوتراپیست از داروهای مورد استفاده در این تکنیک درمانی است. به همین دلیل در ادامه، جدیدترین فرمولاسیون کوکتل برای رشد مو را توضیح خواهیم داد. از مواد فعال موجود در داروهای مزوتراپی مو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسید هیالورونیک و اسید پیروویک
- روی و مس
- دی پانتنول و ارگانیک سیلیکون
- بیوتین و کارسینین
- جینکو و سنتلا آسیاتیکا
بیوتین
ویتامین h یکی از انواع ویتامینهای محلول در آب و از گروه ویتامین ب-کمپلکس است. بیوتین یک ماده مهم در فیزیولوژی بدن ماست. این ویتامین نقش بسیار مهمی در متابولیسم سلولی ایفا میکند اما اهمیت آن در هسته سلول و برای تنظیم اپیژنتیک (پسزایشی) عملکرد ژن است.
بیوتین با تسریع سنتز لیپیدها، نقش مهمی در تقویت توانایی پوست، به عنوان سد دفاعی بدن و نیز رفع چین و چروک و خطوط نازک روی پوست دارد. به همین دلیل، در بالغین به صورت خوراکی برای درمان ریزش مو و شوره سر استفاده میشود.
همچنین برای مقابله با سفید شدن موها، رفع شکنندگی و خشکی ناخنها و نیز درمان مواردی مانند درماتیت سبورئیک، آکنه، التهاب، اگزما و خشکی پوست قابل استفاده است. با توجه به موارد ذکر شده و نیز تمرکز اغلب درمانهای مزوتراپی بر روی پوست و زیبایی، بیوتین در مزوتراپی مو نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است و در درمانهای مزوتراپی به منظور تقویت ساختار و بهبود ظاهر پوست، کاهش چین و چروک و خطوط نازک پوست (ناشی از افزایش سن)، درمان آلوپسی و شوره سر و تقویت فولیکولهای مو استفاده میشود.
ویتامین b5
این ویتامین یکی دیگر از مواد فعال و مؤثر در مزوتراپی مو است. ویتامین ب ۵ هم در کوکتلها وجود دارد هم به صورت خالص تولید شده و مورد استفاده قرار میگیرد. اسید پانتوتنیک (d-panthenol, pro-vit-b5) شامل استیل پروتئین و پپتید بوده که بخشی از کوآنزیم a (مادهای ضروری در ساختار لیپیدهای اپیتلیال) است و سنتز گلوتاتیون را افزایش داده و برای ریشه مو یک عنصر بسیار حیاتی محسوب میشود.
این ماده در بدن به فرم اسیدی و فعال خود یعنی پنتین تبدیل شده و با تحریک پرولیفراسیون فیبروبلاستها و تسریع رژنراسیون سلولی به روند ترمیم زخمها کمک میکند و بر همین اساس، در درمان زخمهای ناشی از سوختگی و انواع درماتوزها کاربرد دارد. همچنین ویتامین ب ۵ دارای اثر ضد التهابی بوده و برای رفع اریتمهای ناشی از تماس با اشعه ماورای بنفش استفاده میشود.
این ویتامین به صورت موضعی به عنوان مرطوب کننده، برای تقویت آبرسانی به سطحیترین لایه پوست (لایه شاخی)، کاهش از بین رفتن آب ترانس اپیدرمال و در نتیجه حفظ قوام و الاستیسیته پوست به کار میرود. تزریق داخل پوستی دی پانتنول در مزوتراپی، به منظور جوانسازی پوست، درمان استریا، ملاسما، پسوریازیس و نیز مقابله با ریزش مو استفاده میشود. کاربرد اصلی ویتامین ب ۵: درمان ریزش مو است.
گلوکونات آهن (iron gluconate)
گلوکونات آهن باعث کاهش فعالیت آلفا-پنج ردوکتاز در سطح فولیکول مو میشود. بنابراین این ماده میتواند عامل جلوگیری کننده از ریزش مو به علت داشتن سطح بالای هیدروتستوسترون باشد. گلوکونات آهن نه تنها در مردانی که مستعد ریزش مو هستند، استفاده میشود بلکه برای خانمها هم کاربرد دارد. تأثیر این ماده با فیناستراید قابل مقایسه بوده و عاری از هر گونه عوارض جانبی است. کاربرد اصلی گلوکونات آهن: هورمون ریزش مو است.
تارین (taurine)
دو آمینو اتان اسید سولفونیک، مادهای شبیه به اسید آمینه و حاوی گوگرد است. تارین که یک آنتیاکسیدان است، اثرات ضد التهابی و محافظت کننده از عروق دارد. این ماده با تحریک سلولهای کراتینوسیت باعث سنتز کلاژن و ذخیرهسازی رطوبت در پوست میشود. تارین یکی از مواد تشکیلدهنده کوکتلهای ضد ریزش مو است. این ماده به صورت خالص نیز تولید شده که برای احیاء پوست، باززایی پوست و حتی سمزدایی سلولهای پوست افراد سیگاری کاربرد دارد کاربرد اصلی تارین: ضد ریزش مو، احیاء و بازسازی کننده پوست است.
پروکائین (procaine)
این دارو، یک بیحسکننده موضعی از گروه آمینواسترها است که به نام ویتامین h3 نیز شناخته میشود. پروکائین، اولین بار در سال ۱۹۰۵ توسط یک داروساز آلمانی به نام alfred einhorn ابداع شد. این دانشمند، نام تجاری novocaine را برای آن انتخاب کرد.
در ابتدا، پروکائین به علت مکانیسم بیحسکنندگی و بلوک اعصاب محیطی (با تثبیت غشاء نورونها، مهار انتقال ایمپالس عصبی و مهار موقت نفوذ سدیم به داخل سلول از طریق رقابت در نشستن بر روی محلهای قرارگیری کلسیم)، به عنوان بیحسکننده موضعی، بکار گرفته شد.
اما به تدریج و با به بازار آمدن لیدوکائین که هم اثرات بیحسکنندگی قویتری داشت و هم احتمال بروز واکنشهای آلرژیک در آن کمتر بود، نقش پروکائین به عنوان یک بیحسکننده موضعی کمرنگ شد. با این وجود، پروکائین به علت دارا بودن خاصیت ضد پیری (anti-aging)، مصرف گستردهای در مزوتراپی به منظور جوانسازی پوست و ترمیم زخم دارد.
همچنین پروکائین، ظرفیت اکسیژناسیون خون را نیز افزایش داده و در درمان سلولیت و برداشت چربی نیز مؤثر است. علاوه بر این، اثر پروکائین بر روی دیواره سلولها و آهسته کردن فرآیند جذب دارو در نواحی مختلف بدن باعث شده است که این دارو تقریباً با تمامی درمانهای مزوتراپی همراه شود.
استیل هگزا پپتاید-۳
استیل هگزا پپتاید-۳، یک هگزا پپتید ترکیبی است که اثری (به مراتب ضعیفتر) شبیه به سم بوتولینوم دارد. این ماده، با کاهش انقباض عضلات سر، گردش خون در این منطقه را به آرامی افزایش میدهد و در نتیجه، به رشد مو کمک میکند. این ماده عموماً در کوکتلهای مخصوص ضد ریزش مو وجود دارد اما بعضی از برندها نیز آن را به صورت داروی خالص به بازار عرضه کردهاند.
فیناستراید (پروپشیا)
پروپشیادر مزوتراپی به نام فیناستراید (finasteride) نیز معروف است. فیناستراید، مهار کننده رقابتی آنزیم ۵-آلفا ردوکتاز است که ساختار استروئیدی دارد و با مهار این آنزیم باعث جلوگیری از تبدیل تستوسترون به دی هیدرو تستوسترون شده و در نهایت منجر به کاهش غلظت دی هیدرو تستوسترون در پلاسما و بافت میشود.
نظر به اینکه هورمون دی هیدرو تستوسترون عامل اصلی ریزش موی آندروژنیک است لذا از این دارو، هم در درمانهای معمول و هم در مزوتراپی، برای درمان آلوپسی آندروژنیک در مردان استفاده میشود. البته فیناستراید نباید در کودکان و خانمها استفاده شود. امروزه به دلیل عوارض جانبی، این ماده کمکم جای خود را به پپتایدهایی با ویژگی مشابه داده است و کمپانیهایی مثل فیوژن دیگر در محصولات مزوتراپی موی خود از این ماده استفاده نمیکنند. در نتیجه، کوکتل های فیوژن بدون هیچ گونه عوارض جانبی است.
نقش کوکتلهای مزوتراپی مو در رویش مو
- افزایش میکروسیرکلاسیون موضعی در ناحیه تزریق
- تأمین مواد مغذی، املاح و ویتامینهای مورد نیاز برای رویش موها
- اصلاح سبوره و تنظیم ترشح سبوم از طریق تزریق داروهای تنظیم کننده سبوم
- بهبود و بازسازی فولیکولهای مو با اثر میکرونیدلینگ ایجاد شده توسط تزریقات مکرر
مزوتراپی مو و پیوند مو
از مزوتراپی مو میتوان جهت ارتقای کیفی نتایج جراحی پیوند مو نیز استفاده کرد. برخی متخصصین معتقدند که انجام مزوتراپی مو قبل از پیوند مو موجب تقویت فولیکولهای مو، افزایش میکروسیرکلاسیون و پذیرش بهتر پیوند میشود. بنابراین انجام مزوتراپی مو بعد از پیوند مو، با بهبود سریعتر ادم و هماتوم، ترمیم زخمها و نیز تقویت گرافتهای کاشت شده همراه خواهد بود.
برخی نکات مهم در مزوتراپی مو
همان طور که میدانید مراحل اصلی انجام انواع درمانهای مزوتراپی یکسان است و تفاوت عمده آنها در نوع داروی انتخابی، عمق تزریق و روش تزریق است. برای انجام هر یک از روشهای درمانی باید ضمن رعایت تمامی موارد ارائه شده در مزو متدولوژی، به توصیههای کمپانی سازنده دارو یا کوکتل مورد نظر نیز توجه نمود و طبق آن عمل کرد. در ادامه، به ذکر چند نکته کاربردی در مزوتراپی مو، اشاره میکنیم.
قبل از درمان
از بیمار بخواهید شب یا صبح روز قبل از مزوتراپی، موی سر خود را بشوید. حدود سه دقیقه قبل از شروع تزریق، موضع درمان را با الکل ۷۰ درصد ضد عفونی کنید.
حین درمان
جهت کاهش اضطراب و افزایش اطمینان خاطر بیمار، حین انجام پروسه، با او صحبت کرده و به صحبتهای بیمار گوش دهید.
بعد از درمان
به بیمار توصیه کنید تا ۲۴ ساعت بعد از درمان، از شستشو، شامپو زدن و رنگ کردن موهای خود اجتناب کند و طی دوره درمان، از شستشوی بیش از حد موها پرهیز کرده و حداکثر ۲ تا ۳ بار در هفته، موهای خود را بشوید.
انتظارات پس از درمان
انتظار میرود پس از گذشت چهار جلسه درمان با مزوتراپی، توقف ریزش موها در ۹۰ درصد بیماران قابل مشاهده باشد. همچنین در موارد درمان ترشح بیش از حد سبوم معمولاً بیمار پس از گذشت سه جلسه از شروع درمان، از کاهش نیاز به شامپو زدن به علت تنظیم تولید سبوم، رضایت خاطر خواهد داشت.
به طور معمول، بعد از گذشت سه ماه از شروع درمان، رویش مجدد موها آغاز میشود. هر چه بیمار جوانتر باشد، پاسخ به درمان بهتر خواهد بود. لازم است نتایج درمان در فواصل مشخص، ارزیابی و در صورت لزوم نسبت به تغییر برنامه یا فرمولاسیون کوکتل، در جلسات بعدی اقدام شود.
نکات دیگر
- در موارد نادر، احتمال بروز حساسیت موضعی در ناحیه اسکالپ وجود دارد که نیاز به تغییر فرمولاسیون دارو را ایجاب میکند. ولی عوارض جانبی سیستمیک تقریباً هرگز به وجود نخواهد آمد.
- در مزوتراپی درمان ترشح بیش از حد سبوم ترجیحاً از بپانتن، بیوتین و ویتامین c هر سه هفته یکبار استفاده کنید.
- مزوتراپیست میتواند برحسب تشخیص و برنامه درمانی مورد نظر خود، در جلسات مختلف درمان، از کوکتلهای متفاوتی استفاده کند.
- توجه داشته باشید هرگز از کورتیکواستروئیدها در تهیه کوکتلهای مزوتراپی استفاده نکنید.
- در خانمهایی که ریزش موی آنها ناشی از بارداری و شیردهی است، داروی انتخابی silicon و x-adene است.
- در خانمهای مسن مبتلا به آلوپسی وابسته به سن باید از داروهایی استفاده شود که محرک رشد فولیکولهای موی باقیمانده باشند.
- توجه داشته باشید در بسیاری از افراد، ریزش موی فصلی در بهار و پاییز اتفاق میافتد. این شکل از ریزش، طبیعی بوده و نهایتاً ۴ تا ۶ هفته به طول میانجامد. هدف از ذکر این مطلب این است که حین درمانهای مزوتراپی، اگر با چنین ریزش مویی مواجه شدید، مسئله را به عنوان شکست درمان تلقی نکنید.
- بهترین عمق تزریق در ناحیه اسکالپ، تزریق در عمق چهار میلیمتری است.
هزینه مزوتراپی، عوارض جانبی و اثربخشی آن
هزینه مزوتراپی بسته به ناحیه تحت درمان، تعداد جلسات درمان، تعداد تزریقات در هر جلسه و نوع مراقبتهای پزشکی متفاوت خواهد بود. علاوه بر این، عوارض جانبی مانند کبودی معمولاً در مدت یک هفته بهبود مییابد و درد در ناحیه پوست سر نیز پس از ۲۴ تا ۴۸ ساعت از بین میرود. همچنین نتایج حاصل از مزوتراپی مو نیاز به نگهداری و مراقبت دارد و رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن برای کمک به حفظ اثربخشی درمان توصیه میشود.
علاوه بر این، در حالی که بسیاری از بیماران پس از دو یا سه جلسه متوجه نتایج قابل مشاهده میشوند، برخی از بیماران نیز متوجه بهبود قابل توجه در موهای خود پس از تنها یک جلسه میشوند. با این حال، در موارد شدید ممکن است بیماران تا ۵ جلسه، در یک دوره ۴ تا ۶ ماهه، متوجه نتایج شوند.
در نهایت، مزوتراپی به شدت برای مردان و زنانی که از ریزش موی آندروژنتیک رنج میبرند، توصیه میشود. علائم شایع ریزش موی آندروژنتیک از دست دادن تکهای مو، طاسی و ریزش موی مستمر است. در شرایط ایدهآل، مزوتراپی میتواند به عنوان یک جایگزین امنتر، ارزانتر و کم تهاجمیتر برای جراحی پیوند مو مورد استفاده قرار گیرد. لطفاً با پزشک خود برای تصمیمگیری در مورد اینکه آیا مزوتراپی برای شما مناسب است، مشورت کنید.